user
e
sv

Hepsi küçük: Kredi kartı kadar bilgisayarlar

1786 okunma — 11 Haziran 2020 19:21

Raspberry Pi 4 bundan yaklaşık bir yıl önce tanıtıldı. Kredi kartı büyüklüğündeki bu bilgisayar, özelleştirilmesi ve birçok farklı amaç için kullanılabilmesiyle öne çıkıyor. Peki, bu tek kart bilgisayarlar dünyasında sadece Raspberry Pi mi var? Tabii ki hayır! İşte Raspberry Pi alternatifi tek kart bilgisayarlar.

Raspberry Pi alternatifi tek kart bilgisayarlar

Raspberry Pi alternatifi tek kart bilgisayarlar listesine geçmeden önce Pi 4 modelinden biraz bahsedelim. Tasarımı Pi 3 Model B+ ile neredeyse aynı olan yeni mini bilgisayar gücünü Cortex-A72 mimarisinden alıyor. 1.5 GHz hızında çalışan dört çekirdekli işlemcinin yer aldığı Pi 4 bu sayede H.265 donanım kod çözme yeteneğine sahip. Raspberry Pi 4’ün 1 GB, 2 GB ve 4 GB RAM olmak üzere üç farklı bellek kapasitesi sunan versiyonu var.

Peki Wired tarafından hazırlanan Raspberry Pi alternatifi tek kart bilgisayarlar listesinde kimler var?

Pine64 Rock64

Rock64, ilk olarak 2017 yılında piyasaya sürüldü. Pine64 imzalı Rock64’te maksimum hızı 1.4 GHz olan Cortex-A53 CPU kullanılıyor. 4K video çıkışı, HDR10 desteği, USB 3.0, HDMI 2.0a, eMMC depolamayı kullanma seçeneği bulunuyor. Aynı zamanda bir gigabit Ethernet bağlantısı da mevcut. Pine64, Rock64’ü uzun süreli planlarına dahil etmiş durumda. Bu da şirketin 2022 yılına kadar Rock64 üretimine devam edeceğini gösteriyor.

Android 7.1 ve Debian gibi işletim sistemlerini destekleyen Rock64’ün fiyatı yaklaşık 25 dolardan başlıyor.

Beagleboard PocketBeagle

Küçük ama Pi Zero’dan daha fazla güce ihtiyaç duyanlar için PocketBeagle diye bir alternatif bulunuyor. USB sürücü boyutundaki tek kartlı bilgisayarın fiyatı 31 dolar. Debian 9.9 ve birçok Linux çeşidini çalıştırabilen PocketBeagle, ARM-3 Cortex CPU ile geliyor.

PocketBeagle’ın sahip olmadığı bir yetenek var; video. Gereksinim duyulan hemen her giriş ve çıkışa sahip olan PocketBeagle’da HDMI çıkışı bulunmuyor.

Banana Pi M4

Raspberry Pi ile benzer bir tasarıma sahip olan Banana Pi M4, 38 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. 1 GB / 2GB RAM ve 8 GB eMMC ile gelen Pi M4’te, 4 adet USB 2.0 bağlantı noktası, 1 USB Type-C bağlantı noktası, 1 HDMI bağlantı noktası, 1 ses jakı bulunuyor. Ayrıca, M.2 Key E PCIE 2.0 arayüzünü destekliyor. Bu arada bu tek kart bilgisayar gücünü Realtek RTD1395 ARM Cortex-A53’ten alıyor.

Hardkernel Odroid-N2

Odroid, çoğu NAS cihazlar için tasarlanmış çeşitli tek kart bilgisayarlar üretiyor. N2 de GPIO pinlerini içerdiği için iyi bir Pi alternatifi diyebiliriz. Bu sayede bilgisayarın yeteneklerini geliştirmek mümkün. Gigabit Ethernet, 4K HDMI ve USB 3.0 gibi Pi 4’te bulunan tüm özellikler N2’de de yer alıyor.

Ayrıca bir adet IR alıcısı ve birkaç USB 3.0 bağlantı noktasının olması da bilgisayarın kozları arasında. Arkasında bir soğutucu barındıran bilgisayar, özellikle video işleyen kullanıcılar için oldukça ideal bir seçenek.

Latte Panda Alpha

Dizüstü bilgisayarın ekranını kesip, klavyeyi çöpe attığınızda ortaya çıkan şeyin olduğu söyleniyor. Tek bir kartta, bir Windows 10, 7. nesil Intel Core m3 işlemci, 8 GB RAM, 64 GB depolama alanı, Wi-Fi, Gigabit Ethernet, USB 3.0 gibi dizüstü bilgisayarlarda görmeye alıştığımız tüm özellikler Latte Panda Alpha’da da bulunuyor. Ayrıca, düşük güçlü uygulamalar için Arduino uyumlu bir işlemci de kullanılıyor. Tüm bunların hepsinin kart kadar küçük bir bilgisayarda olması tabii ki şaşırtıcı. Sadece 5V güç kaynağı takarak tam teşekküllü bir Windows PC elde etmek mümkün.

Peki her şey bu kadar olumlu da bu bilgisayarın hiç dezavantajı yok mu? Aslında var. Bunlardan biri Windows diğeri ise fiyatı. Microsoft’un işletim sistemi tabii ki çok fazla işlem gücü kullanıyor ve bu da bazı uygulamalar için yer bırakmıyor. Bunun çözümü Ubuntu Linux yüklemek olabilir. Ancak her iki durumda da bilgisayar uygun fiyatlı değil. Windows 10 temelli bir Latte Panda Alpha 449 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. İşetim sistemi Ubuntu olduğunda ise fiyat 409 dolara geriliyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli