user
e
sv

Taşınabilir hard disk alırken nelere dikkat etmeli?

1956 okunma — 11 Mayıs 2021 03:20
Ek depolama alanına ihtiyaç duyuyor ve bunun için yeni bir taşınabilir hard disk almak istiyorsanız, yazımı okumadan karar vermeyin.

Taşınabilir hard disk alırken nelere dikkat etmeli? Ek depolama alanına ihtiyaç duyuyor ve bunun için yeni bir taşınabilir hard disk almak istiyorsanız, yazımı okumadan karar vermeyin.

Her ne kadar bulut depolama kullanışlı olsa da dosyalarımızın kopyalarını taşınabilir bir hard diske de aktarmak isteriz. Bilgisayarımıza veya internet bağlantımıza ne olursa olsun, tüm önemli bilgilerimizin güvenli ve emniyetli olmasını sağlamak için harici olarak da bilinen taşınabilir diskler kullanırız.

Taşınabilir hard disk alırken nelere dikkat etmeli?

Taşınabilir hard diski birçok bilgi ve belgenin muhafazası için gereklidir. Yeni bir hard diske ihtiyaç duyduğumuz zaman genellikle bize sağlayacağı depolama alanına ve fiyatına bakmakla yetiniriz. Öte yandan bilgi ve belgelerimizi emanet edeceğimiz böyle bir cihazı seçerken diğer detaylar da önemlidir. Gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz harici bir hard diski seçerken aşağıdaki kriterlere dikkat edebilirsiniz.

Depolama kapasitesi

Bir harici sürücü satın alırken dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden biri depolama alanıdır. Tercih edeceğiniz disk bilgilerinizi depolayacak kadar büyük değilse, şifreleme ve uzaktan erişime sahip yüksek hızlı bir cihaz satın almak mantıklı değildir. Belgelerinizi, fotoğraflarınızı yedeklemek, medyalarınızı bir cihazdan diğerine aktarmak veya dizüstü bilgisayarınızın -tabletinizin depolama alanını genişletmek istiyorsanız, orta sınıf bir hard disk sürücü sizin için ideal bir tercih olacaktır. Ortalama sayılan taşınabilir hard diskler genellikle 1 veya 2 TB’a kadar depolama alanı sunar. Ortalama üzerindeki olanlar ise 4 – 5 – 6 ve 8 TB kapasiteleri ile (HDD diskler daha büyük kapasite alanı sunar) daha büyük depolama alanı ile sizi buluştururlar.

Transfer Hızı

Dosyaları düzenli olarak devasa bir sürücüye ileri geri aktarırsanız, aktarımın tamamlanmasını sonsuza kadar beklemesini istemezsiniz. Transfer hızı işte tam da burada devreye girer. Sürücünüzün ne kadar hızlı çalışabileceği konusunda iki ana faktör bulunur. Bunlar cihazda bulunan depolama teknolojisi ve kullandığı bağlayıcıdır. Bazı sürücüler diğerlerinden daha hızlı olsa da, genel olarak SSD’ler verileri HDD’lerden daha hızlı işleyebilir. Harici SSD’ler, HDD olan emsallerinden daha pahalıdır ve genellikle daha az depolama kapasitesine sahiptirler. Günümüzde çoğu sürücü bir USB arabirimi kullanır, ancak birkaç neslin bazı belirgin farklılıkları vardır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise dosya aktarım hızıdır.

SSD mi HDD mi?

Taşınabilir diskler SSD (Solid State Diskler) ve HDD (Geleneksel Sabit Diskler) olarak sunulur. HDD ve SSD seçimini değerlendirirken hedeflerinize ve bütçenize en uygun depolama sürücüsünü bulmanız önemlidir.

SSD daha yüksek okuma hızıyla birlikte daha az enerji tüketir. HDD’ler ise verileri depolamak için döner manyetik bir ortam kullanır. HDD’ler SSD’lere kıyasla daha düşük okuma/yazma hızlarına, daha yüksek erişim süresine ve gigabayt başına daha düşük maliyete sahiptirler. Ancak HDD’ler ikincil depolama sürücüsü olarak kullanıldığında, birincil SSD’nize sığmayan diğer tüm verileri depolamak için düşük maliyetle terabaytlarca ekstra alan sağlarlar. HDD ve SSD seçiminde tercihiniz ne olursa olsun hızlı ve güvenilir bir depolama çözümünün bilgisayarınız üzerinde yaratacağı etki değerlidir.

Taşınabilirlik ve Dayanıklılık

Sürücünüzü farklı alanlarda kullanmak ve elinizin altında tutmak istiyorsanız, taşınabilirlik çok önemlidir. Taşınabilir her diskin hafif ve boyut olarak küçük olması gerekir. Böylece dosyalarınıza hemen ve hızlı bir şekilde erişmek için cebinizde veya çantanızda taşıyabilirsiniz. Günümüzün harici diskleri, hasarlara karşı korunmak için genellikle sağlam muhafazalarla donatılırlar ve farklı farklı fiziksel yapılar sergilerler. Hareketli parçası olmayan bir SSD, hasara karşı geleneksel bir sabit sürücüye göre çok daha dayanıklıdır.

Uyumluluk

Harici sabit diskler belirli bir işletim sistemi için düzenli olarak biçimlendirilir. Örneğin, Windows 10 için biçimlendirilmiş bir harici sürücü, MacOS ile çalışırken size sorun yaşatabilir veya bunun tam tersi olabilir. Bazı sabit sürücüler Linux için biçimlendirilmiş şekilde de kutusundan çıkabilir. Her ne olursa olsun bir sabit sürücüyü yeniden biçimlendirebilir veya farklı özellikler tanımlayarak bölümlere ayırabilirsiniz. Ancak tüm bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, taşınabilir harici sürücünün hedef işletim sistemiyle uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Güvenlik

Harici sürücünüzde depolanan veriler herhangi bir şekilde hassas ise, cihazınızı şifrelemeniz önemlidir. Çoğu sürücü güncel yazılım şifreleme çözümleriyle uyumlu çalışır ve bu özellik kullanıcıları için hayat kurtarır.

Diskinize eşlik eden kablo türlerini de not almanızı öneririm!  

Bazı yeni nesil telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar USB-C veya Thunderbolt 3 bağlantılarını kullanır, ancak diğer yandan satın almayı düşündüğünüz sürücü tek bir USB-A kablosu da içerebilir. Böyle bir durumda aynı zamanda farklı bir kablo veya adaptör satın almanızı gerekir ve bu da toplam bütçenizde artışa sebep olacaktır.

Kaynak : https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/tasinabilir-hard-disk-alirken-nelere-dikkat-etmeli/
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli