user
e
sv

ABD’ye bağımlılık bitiyor! GÖKDOĞAN, hedef uçağı vurup düşürdü

73 okunma — 31 Ağustos 2024 16:32
İlk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, yapılan atış testinde hedef uçağı tam isabetle vurdu.

Türkiye, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıl dönümünde, savunma sanayisindeki gurur verici bir başarıya imza attı. İlk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, yapılan atış testinde hedef uçağı tam isabetle vurdu. Bu başarıyı da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

GÖKDOĞAN füzesi testi başarıyla tamamlandı!

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN füzesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile ortaklaşa yürütülen yetenek gösterimi kapsamındaki atış testinde büyük bir başarı gösterdi. Füze, belirlenen hedef uçağı vurarak Türkiye’nin havadan havaya füze teknolojisindeki ilerlemesini ve bu alanda yurt dışı bağımlılığını bitirmeye hazır olduğunu kanıtladı.

GÖKDOĞAN füzesi, orta menzilli ve aktif radar güdümlü bir füze olarak dikkat çekiyor. Başlangıçta 65+ km menzile sahip olan füze, yapılan geliştirmelerle menzilinin 100 km’nin üzerine çıkarıldığı, ancak güvenlik nedeniyle tam menzilinin açıklanmadığı belirtildi. Bu füze, düşman uçaklarını çok daha uzaktan tespit edip imha edebilme kapasitesine sahip.

Aynı aileden olan Bozdoğan füzesi ise kısa menzilli, havadan havaya bir füze olarak, özellikle ABD yapımı AIM-9 Sidewinder füzelerinin yerini alması hedefleniyor. BOZDOĞAN, katı yakıt motoru ve gelişmiş IIR (elektro optik termal tarama sistemi) ile donatılmış olup, menzili 25-35 km arasında değişiyor.

Bu füzelerin yıl sonuna kadar envantere alınacak olması Türkiye’nin savunma kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Özellikle F-35 projesinden çıkarılmasının ardından Türkiye’nin modernize edilmiş F-16’larla bu füzeleri kullanabilmesi hava savunma stratejisinde yeni bir sayfa açıyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/gokdogan-hedef-ucagi-vurdu
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli