user
e
sv

Linux tüm zamanların zirvesinde! Windows batıyor mu?

58 okunma — 27 Ağustos 2024 21:40
Linux kullanım oranı tüm zamanların zirvesinde. Windows pazar lideri olsa da, kullanıcı kaybı yaşıyor. İşte detaylar.

Masaüstü işletim sistemi pazarında hareketlilik yaşanmaya devam ediyor. Windows açık ara pazar lideri olsa da, Linux’un son dönemdeki yükselişi oldukça dikkat çekiyor. Tüm zamanların zirvesine oturan Linux, kullanım oranıyla önümüzdeki süreçte daha da büyüyecek gibi duruyor.

Linux kullanım oranı tüm zamanların zirvesinde

StatCounter’ın son rakamlarına göre, Linux’un masaüstü pazar payını artırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Temmuz ayında Linux; masaüstü işletim sistemi pazarının yüzde 4,5’ini oluşturdu. Bu da şimdiye kadarki en yüksek payına ulaştığını gösteriyor.

Linux, mevcut büyüme hızına devam etmesi halinde önümüzdeki Şubat ayında yüzde 5’lik bir pazar payına ulaşabilir. Windows yaklaşık yüzde 72’lik payla pazara hakim olsa da, kullanıcı kaybetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz üç ayda yüzde 0,8’lik bir kayıp yaşadı.

Ubuntu, Linux Mint ve Zorin OS gibi Linux paketleri bu büyümede büyük pay sahibi. Kişisel ve iş amaçlı bilgisayarlarda Windows ve macOS’a rakip olmayı başardı. Bu kapsamda Linux, kullanılabilirlik konusunda sadece birkaç yıl önce düşünülemeyecek büyük adımlar attı.

İşte Temmuz ayı itibarıyla masaüstü işletim sistemi pazarının dağılımı:

  1. Windows – yüzde 72
  2. macOS – yüzde 14
  3. Linux – yüzde 4,4
  4. ChromeOS – yüzde 1,4
  5. Diğer – yüzde 7

Linux’un lisans ücreti olmaması, Windows 11 ve macOS’a göre büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca Ubuntu ve diğer popüler sürümler artık herhangi bir komut satırı olmadan kullanılabiliyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/linux-tum-zamanlarin-zirvesinde-windows-batiyor-mu
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli