user
e
sv

QR kodlarına dikkat: Siber saldırılarda artış yaşanıyor

81 okunma — 15 Ağustos 2024 21:59
STM'nin yeni açıkladığı Siber Tehdit Durum Raporu'na göre, QR kod teknolojisi üzerinden yapılan siber saldırılarda artış yaşandı.

Son zamanlarda birçok restoranda veya kafede karşımıza çıkan QR kodlu menüler, oldukça pratik olsa da bazı riskler barındırıyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), son dönemde yaygınlaşan QR kodlu menü uygulamasının riskler taşıdığını duyurmuştu.

Üstelik bu kodlar sadece kafelerde veya restoranlarda değil, hemen hemen her alanda karşımıza çıkıyor.

STM’nin teknolojik düşünceler merkezi ThinkTech, bu yılın nisan, mayıs ve haziran aylarını içeren yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.

Raporda, deniz platformlarında siber güvenlik, silah sonuçlarının siber saldırılarını artırdığı, QR kod tabanlı saldırılar ve güvenlik önlemleri gibi konu başlıkları yer alıyor.

SALDIRILARA DİKKAT

QR kod teknolojisinin kullanımı, özellikle Kovid-19 salgını sonrasında önemli ölçüde yaygınlaştı. QR kod katmanlı saldırılar da bu nedenle son zamanlarda hızla artış gösteriyor.

“QR Kod Tabanlı Saldırılar ve Güvenlik Önlemleri” başlığı altında saldırılar ve saldırılara karşı alınabilecek önlemler raporda yer aldı.

YÜZDE 587 ARTIŞ VAR

Yapılan bir araştırmada, Ağustos-Eylül 2023’te QR kodlu kimlik avı saldırılarında yüzde 587 artış olduğu bildirildi.

Rapora göre, dolandırıcılar sahte QR kodları içeriyor ve bunları kullanıma hazır şekilde yerleştiriyor, bu cihazlara uygulama indirerek kötü amaçlı yazılımlar geliştiriyor.

Kullanıcılar QR kodlarıyla sahte bankacılık ve alışveriş sitelerine yönlendirilerek kullanıcı bilgileri çalınabiliyor.

Ayrıca ödeme yapılacak QR kodlar manipüle edilerek paranın dolandırıcıların hesaplarına yönlendirilmesi de sağlanabiliyor.

QR kodlarıyla saldırı tehdidinden korunmak için güvenilmez kaynaklar gelen QR kodlarının taranmaması, çeşitli antivirüs yazılımlarının kullanılması ve cihaz yazılımlarının güncel tutulması önem taşıyor.

STM’nin Honeypot sensörleri tarafından verileri, dünya çapında ve çok siber saldırı analizlerinde ortaya çıkarıldı. 2024’ün nisan, mayıs ve haziran ayları boyunca STM’nin Honeypot’larına 1 milyon 390 bin saldırı yansıdı.

En çok saldırıyı yapan ülke, 138 bin saldırı ile Ukrayna olurken, 127 bin saldırı ile ABD ikinci sırada yer aldı. Bu ülkelerde sırasıyla; Rusya, Hindistan, Singapur, Almanya, Mısır, Çin, Estonya ve Vietnam izledi.

Kaynak : https://www.ensonhaber.com/teknoloji/qr-kodlarina-dikkat-siber-saldirilarda-artis-yasaniyor
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli