user
e
sv

Asla ikinci el almamanız gereken 5 bilgisayar donanımı!

137 okunma — 26 Temmuz 2024 17:06
İkinci el bilgisayar donanımı almayı mı düşünüyorsunuz? İşte asla ikinci el almamanız gereken 5 bilgisayar parçası!

Bilgisayar donanımlarının fiyatları hızla artarken, birçoğumuz bütçele dostu olması adına ikinci el parçalara yöneliyoruz. Tabii hiçbir parça ikinci el alınmasa daha iyi ancak bazı donanımlar, ikinci el olarak alındığında ciddi riskler taşıyabilir. Biz de yazımızda kesinlikle uzak durmanız gereken ikinci el bilgisayar parçalarına değineceğiz.

HDD’ler günümüzde SSD’lerin gerisinde kalmış durumda. Performans, dayanıklılık ve gürültü açısından SSD’ler her açıdan daha üstün. Ancak illa ‘alacağım’ diyorsanız, ikinci el HDD’ler ciddi riskler taşıyor. Eski sabit disklerde yavaşlama, garip sesler çıkarma veya hiç çalışmama gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ayrıca, önemli verilerinizi birdenbire kaybetme riski de yüksek.

SSD’ler, HDD’ler gibi hareketli parçalara sahip olmasa da sınırlı bir ömre sahip. Çoğu SSD’nin belirli bir veri yazma kapasitesi var ve bu kapasite aşıldığında performans düşüyor. İkinci el SSD aldığınızda, önceki kullanıcının ne kadar veri yazdığını bilemezsiniz. Bu da SSD’nin ömrünün ne kadar kaldığını tahmin etmeyi zorlaştırıyor haliyle. O yüzden en iyisi sıfır almak.

 

İşlemci sıvı soğutucuları, fanlı soğutuculara göre daha fazla arıza riski taşıyor. İkinci el bir sıvı soğutucu aldığınızda, pompa, radyatör ve borular gibi birçok bileşenin durumu hakkında kesin bilgi sahibi olamazsınız. Görsel olarak iyi durumda gibi görünebilirler, ancak kısa süre sonra arızalanma riski yüksek. Bu nedenle bu bilgisayar donanımını da ikinci el almayın.

Anakartlar, birçok bileşeni barındırdığı için ikinci el olarak alındığında çok büyük risk taşıyorlar. Fiziksel olarak iyi durumda gibi görünebilirler, ancak zamanla kapasitörler, dirençler ve diğer bileşenler bozulabilir. Bu da gelecekte güç sorunlarına veya diğer arızalara yol açabilir. Güvenli bir sistem kurmak için anakartı yeni almanız önemli.

Güç kaynağı, bilgisayarınızdaki tüm bileşenlere güç sağlayan kritik çok kritik bir parça. İkinci el bir bilgisayar güç kaynağı almak büyük bir kumar, zira zamanla içindeki bileşenler bozulabilir ve bu da diğer donanımlarınıza zarar verebilir. Akımı sorunlu olursa tüm parçalarınız ayvayı yiyebilir.

Dediğimiz gibi, hiçbir bilgisayar parçası ikinci el alınmasa tabii ki daha iyi. Ancak almanız gereken durumlarda bazı bileşenleri ikinci el alabilirsiniz. Biz de kesinlikle uzak durmanız gerekenleri listeledik. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://shiftdelete.net/ikinci-el-almamaniz-gereken-bilgisayar-donanim
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli