user
e
sv

Kara delik Güneş sistemimize girerse ne olur?

315 okunma — 21 Temmuz 2024 00:31
Kara delikler Güneş sistemimize girerse ne olur? Kara deliklerin kütle çekimsel etkilerini ve olası senaryolarını ele alıyoruz.

Kara delikler o kadar güçlüdür ki ışık bile kaçamaz. Peki, bir bu devasa boşluk Güneş sistemimize girerse ne olur? Bu sorunun cevabı, kara deliğin büyüklüğüne ve mesafesine bağlı olarak değişir. Uzmanlar bu konu ile ilgili farklı senaryolar belirtiyor.

Karina Voggel’e göre, bu kapalı yıldızlar çok sıkışmış kütlelerdir. Eğer bir bu delikler güneş sistemimize girerse, en büyük etki kütle çekim alanında görülecektir.  Loyola Üniversitesi Chicago’dan fizik profesörü Robert McNees’da evrende bu yıldızların Güneş’ten çok daha büyük kütlelere sahip olduğunu söylüyor.

Mcness, güneşin kütle çekiminin Güneş sistemindeki cisimlerin davranışını büyük mesafelerde bile domine ettiğini söylüyor. Bu yüzden, Güneş’ten daha büyük kütleye sahip bir kara deliğin güneş sistemimize girmesi, gözle görülür etkiler yaratabilir.

McNees, birkaç Dünya kütlesi büyüklüğündeki ilk dönem kara deliklerin evrende bulunmasının tamamen ihtimal dışı olmadığını belirtiyor. Bu tür yıldızların güneş sistemimize girmesi, büyük kütle çekimsel etkiler oluşturmayacak.

Eğer yıldız kütleli veya daha büyük bir kara delik Güneş sistemimize girerse, bu ciddi sonuçlar doğurabilir. Oort bulutuna girerse, buradaki kuyruklu yıldız ve asteroitleri etkileyerek onların Dünya’ya doğru yönelmesine sebep olabilir. Eğer bu yıldızlar Plüton’un yörüngesinin biraz ilerisine gelirse, Uranüs, Neptün ve Plüton’un yörüngelerini değiştirebilir. Yine de Dünya bu durumda pek etkilenmez.

Sönmüş yıldızlar Uranüs ve Plüton’un yörüngeleri arasına girerse, Dünya’nın yörüngesi değişebilir. Bu  durum buz çağına girmemize neden olabilir. Eğer kara delik Jüpiter’in yörüngesine girerse, Dünya’nın yaşanabilir bölgenin dışına çıkmasına neden olabilir. Kara delik daha da yaklaşıp Mars ile Dünya arasına girerse, Dünya’nın yüzeyi yeniden şekillenir, okyanuslar buharlaşır ve yaşam imkansız hale gelir.

 

Ancak hem Voggel hem de McNees, bu senaryoların son derece olasılık dışı olduğunu belirtiyor. Güneş sistemimizde asteroidlerin Dünya’ya çarpma olasılığı kara deliklerin geçiş yapma olasılığından çok daha yüksek olduğu açıklandı. Yine insanlar bu durumu her zaman düşünmeye devam ediyor. Peki, sizce bu senaryonun gerçekleşme ihtimali var mı? Düşüncelerinizi aşağıda belirtebilirsiniz.

Kaynak : https://shiftdelete.net/kara-delik-gunes-sistemimize-girerse-ne-olur
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli