user
e
sv

Mantarla yaşayan “Canlı Bilgisayar” geliştirildi: The Last of Us gerçek mi oluyor!

195 okunma — 07 Mart 2023 19:19
The Last of Us gerek video oyunu gerek son çıkartılan dizisiyle birlikte çok beğenilen yapımların arasında yer alıyor. Dizi sayesinde daha da korkutucu şeyler öğrendiğimiz Mantarlardan bu kez canlı bilgisayar geliştirildi.

Donanım ve yazılımı canlı doku ile birleştirme kavramı, onlarca yıldır bilim kurgu filmleri tarafından çokça kullanılmıştır. Kör karakter Geordi La Forge’un görmesini sağlayan vizörlü Star Trek ve her türlü elektroniğin parası yetenlere kaynaştırılabileceği Deus Ex serisi gibi video oyunları ve dizilerde çokça görüldü.

Canlı bilgisayar ve mantarlar

Bilimkurgunun çoğu, bilimsel gerçekliğin sadece hayali bir yansımasıdır. Sinir arayüzleri ve diğer cihazlar onlarca yıldır geliştirilmekte. Hatta bazı geliştirilen cihazlar belli bir dereceye kadar çalışabiliyor. Ancak ana engellerden birisi, katı hal bileşenlerinin organik malzemeyle iletişim kurmasını sağlamaktır.

İkisi o kadar farklı ki, birini diğerine çevirmenin bir yolunu bulmak oldukça zor, ama ya bu elektronik parça organik maddeden yapılmışsa?

West of England Üniversitesi’ndeki (UWE Bristol) Geleneksel Bilişim Laboratuvarı’ndaki (UCL) araştırmacıların keşfetmek istediği şeyde tamda bu. Bilim adamları en sonunda bir mantar bilgisayar arabirimi geliştirdiler.

Baş araştırmacı Profesör Andrew Adamatzky‘ye göre mantarlar, üzerinde deney yapmak için ideal bir organizma, çünkü miselyumları insan beynine çok benziyor.

Mycelia, bir mantarın kök sisteminin sinapslardan farklı olarak elektriksel uyarıları iletebilen ince tüy benzeri parçalarıdır. Aslında, yeraltındaki aynı misel ağına bağlı mantarlar bazen önemli mesafeler boyunca elektrik sinyalleriyle iletişim kurabiliyor.

Bu özellik, bilim adamlarının mantarları, anakart bileşen analogları olarak kullanmalarına izin verdi. Elektriksel aktivitedeki ani yükselmeler veya düşüşler, bilgisayarların kökleşmiş ikili dilini taklit ederek sırasıyla birlere ve sıfırlara çevrilebiliyor.

İşte Mantarların hayat verdiği Canlı bilgisayar!

Popular Science‘a konuşan Adamatzky, “Aslında mantarların aksiyon benzeri ani yükselmeler ürettiğini bulduk. Nöronların ürettiği ani yükselmelerin aynısı. Mikroelektrotlarla ölçülen mantarların ani yükselme aktivitesi hakkında rapor veren ve mantar hesaplama ve mantar elektroniği geliştiren ilk laboratuvar biziz.” dedi.

Mantar bilgisayarlar geleneksel donanımlar gibi değil. Adamatzky, mantarın iki ayrı noktada uyarılmasının daha hızlı ve daha güvenilir iletişim için iletkenliği artırdığını iddia etse de, katı hal elektroniğinin hızına yakın değller. Ancak mantarların hafıza oluşturmasına izin verebiliyor. Adamatzky, bu durumu insan beyninin alışkanlıkları nasıl oluşturduğuyla bir tutuyor.

Adamatzky, “Şu anda bu sadece fizibilite çalışmaları. Biz sadece hesaplama yapmanın mümkün olduğunu gösteriyoruz ve miselyum ile temel mantıksal devreleri ve temel elektronik devreleri uygulamanın mümkün olduğunu gösteriyoruz. Gelecekte, daha gelişmiş miselyum bilgisayarları ve kontrol cihazları geliştirebiliriz.” dedi.

Araştırma ayrıca, protez, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi davranış kontrol bozuklukları alanlarında uygulamaları olan makine/beyin arabiriminde ilerlemelere de yol açabilir.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/guncel/mantarla-yasayan-canli-bilgisayar-gelistirildi-the-last-of-us-gercek-mi-oluyor-64073338394f4d41c62716c8
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli