user
e
sv

Akıllı saat mi akıllı bileklik mi? Hangisi size göre?

1726 okunma — 08 Şubat 2023 15:07
Telefonların akıllanmasının ardından çok geçmeden etrafımızdaki pek çok nesnenin de akıllandığına şahit olmaya başladık. Bunlardan biri de asırlardır kullanılanılan saatler. Kullanıcılar bir yandan kendi tarzına uygun saat arayışına girerken, öte yandan gelişmiş teknolojik özelliklerin de saatlerinde bulunmasını istiyor. Akıllı saatler dışında uygun fiyatlı bir çözüm olan akıllı bilekliklerin kullanımı da oldukça yayın. Peki akıllı saat ve bileklikler arasında ne gibi farklılık var?

Akıllı saat ve akıllı bileklikler temelde pek çok özelliği paylaşırlar. Özellikle de markaların gelişmiş model akıllı bilekliklerine yakından bakıldığında, bu bilekliklerin akıllı saatlerle yarışır hale geldiğini görmemek mümkün değil.

Öncelikle kullanıcıların en başından bir tercih yapması gerekiyor: Hangi özellikler önceliğinizde? Yani bileğinizden 7/24 ayırmak istemeyeceğiniz bu çözümleri en çok hangi özelliklerinde dolayı istiyorsunuz? Bunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik göstereceğinden, karar verme noktasında mutlaka ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Bazı akıllı saatler 30 bin TL’ye varan fiyatlarda satılabilirken, bazıları ise 1000 TL’nin de altında, ulaşılabilir bir fiyat etiketine sahip.

Bütçeniz 1000 TL ve altındaysa size en uygun çözüm akıllı bileklikler olur. Bugün Türkiye’de pek çok markanın akıllı bilekliğine bu fiyatlarda ulaşılabiliyor. Yani fiyatı baz aldığımızda akıllı bileklikler daha ulaşılabilir durumda.

Akıllı bileklikler, tasarımları noktasında çok daha küçük ekrana sahip. Aynı zamanda kullanılan malzemede cihazın hafif olmasını sağladığından bu tip ürünleri kullanırken bileğinizde ‘hissetmiyorsunuz’ bile. Akıllı saatler ise böyle değil. Kimi modeller var ki bileğinizde gerçekten de ağırlık yapıyor ve böyle bir durum sizi rahatsız ediyorsa da bu tip ürünlerden uzak durmakta yarar var.

Az önce belirttiğimiz gibi akıllı bilekliklerin ekranları genel olarak küçük oluyor. Küçük ve dikey konumdaki dikdörtgen yapıdaki bu ekranlar size hitap etmiyorsa da akıllı saatlere yönelebilirsiniz.

Akıllı bileklikler de kendi aralarında ayrışır ancak temelde birçok özellikleri benzerdir. Kalp ritminizi 7/24 ölçebildikleri gibi, kanda oksijen değerini de ölçümleyebilen bu çözümler, tam bir sağlık asistanı olarak iş görürler. Aynı zamanda kalori takibi yapabilen akıllı bileklikler, uykunuzda da sizi yalnız bırakmıyor ve uyku takibi yaparak uyku düzeninizle ilgili sizi detaylıca bilgilendirmeyi ihmal etmediği gibi, daha iyi bir uyku düzeni için de yönlendirme yapıyor, faydalı bilgiler paylaşıyor.

Sağlık dışında spor aktiviteleri söz konusu olduğunda da akıllı bileklikler pek çok moda sahip. Birçok antrenman modunu destekleyen bu tip bileklikler, yaptığınız sporu doğru ölçümlemek için imdadınıza koşuyor. Koşu, triatlon, yüzme, kayak gibi pek çok farklı spor moduna bu bileklikler üzerinden erişebiliyorsunuz.

Akıllı saatler ise akıllı bilekliklere göre daha gelişmiş özelliklerle donatılırlar. Ancak bu bahsettiğimiz akıllı bileklik ayarında bir akıllı saat değil. Fiyatları görece daha yüksek olan bu saatler, az önce saydığımız tüm sağlık ölçümlerini yapabildiği gibi, spor modları bakımından da daha fazla çeşitlilik sunuyor.

Ekranları kare, dikdörtgen ya da oval şekilde olabilen saatler, daha doğal duruyor. Akıllı bileklikler kullanıcısına daha sportif bir hava katarken, akıllı saatler ise sadece gelişmiş özellikleri sunmakla kalmayıp, tasarım tarafında kullanıcıların tarzına uygun birer şık saate dönüşüyorlar.

Akıllı bilekliklere göre bir başka önemli fark da telefon görüşmesi yapılabilmesi. Akıllı bilekliklerin birçoğu sadece gelen aramaları açmanıza ve kapatmanıza imkan verirken, saatler ise doğrudan telefona ihtiyaç duymaksızın telefon görüşmesi yapabilmenize olanak verir. Özellikle de telefona ulaşamayacak olduğunuz durumlarda bu özelliğin oldukça faydalı olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak bu özellik sizin için çok da önemli değilse akıllı saat yerine bileklik tercihi ağır basabilir.

Aramalarda olduğu gibi bildirimler noktasında da saatler daha gelişmiş bir yapı sunar. Gelişmiş akıllı saatler, örneğin WhatsApp’tan gelen mesajlara telefona gerek kalmadan dönebilmenizi sağlar. Emoji yollayabileceğiniz gibi, sesinizi kullanarak da saat üzerinden metin yazıp karşı tarafa mesajınızı iletebilirsiniz. Akıllı bileklikler genel olarak bu desteğe sahip değildir.

Batarya ömrü noktasında da akıllı bileklikler daha önde yer alır. Bir hafta 10 günden başlayan batarya ömrü, bazı modellerde 10 günün de üzerine çıkabilir. Akıllı saatlerde ise durum daha farklıdır. İki gün bile batarya ömrü dayanmayan saatler de mevcut, 25 günü bulan batarya ömrüne sahip olan modeller de var. Akıllı saat almaya karar verdiyseniz, alacağınız ürünün batarya ömrünü mutlaka öğrenin.

Sonuç itibariyle akıllı saatler günlük kullanıma daha uygun ve gelişmiş pek çok özelliğe sahip. Akıllı bileklikler ise uygun fiyatlı bir çözüm sunsalar da, tam olarak akıllı saat muadili değildir. Bileklikleri daha çok günlük aktivite veya sporu ön plana alanların tercih etmesinde yarar var.

Kaynak : https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/akilli-saat-mi-akilli-bileklik-mi-hangisi-size-gore/
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli